Милански едикт

Милански Едикт (Edict of Milan)

Милански едикт је законски акт који је донео цар Константин Велики, а којим је проглашена верска равноправност и престанак гоњења хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју веру а да за то не сносе никакве последице.

Овај је Едикт имао своју значајну претходницу у едикту о толеранцији који је 311. у Никомедији прогласио цар Галерије. У њему се даје опрост хришћанима који су „следећи своје хирове, били обузети лудошћу, те се нису покоравали древним обичајима.“


Roman persecution Christian Turning Points

Почетком IV века, у Римском Царству хришћани су већ били изузетно проширени, како територијално, тако и у разним слојевима друштва. Многи су хришћани заузимали кључне положаје у државној управи и осталим виђенијим местима у друштву, премда су се излагали опасности прогона. Едикт је стога желео унети мир у Царство.

Године (2013.)  обележава се 17 векова Миланског едикта. Град  Ниш, као родни град Константина Великог који није ни на Западу ни на Истоку, већ је између Истока и Запада, представља најпогодније место где би била организована централна послава овог јубилеја.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: