4.5.6.разред

ОСНОВИ КУЛТУРЕ СРПСКОГ НАРОДА

Стари Словени

Словени

Процес њиховог досељавања на Балкан отпочео је у VI веку, када су Словени настањени на левој обали Дунава са надређеним савезницима – Аварима упадали у Византију ради пљачке. Насељавање Словена на Балкан окончало се у првој половини VII века доласком Срба и Хрвата и трајним настањивањем већег броја људи словенског порекла. Авари су из своје моћне државе у Панонији продирали до Солуна. Авари и Словени су опседали Солун, а 626. и византијску престоницу Константинопољ (Цариград). Временом су се Словени ослободили аварског утицаја.

Словенска племена су се распоређивала унутар Балканског полуострва током две стотине година. Почетком IX века настају прве државе балканских Словена.

Језик

Први писани језик старих Словена био је старословенски језик, састављен на основу говора македонских Словена из околине Солуна у IX веку. Старословенски је настао као литургијски језик, а прве књиге писане на њему биле су богослужбене. У старим списима овај језик се назива, једноставно, словенским. Пре азбуке које су саставили хришћански мисионари Кирило и Методије стари Словени нису имали записе, већ су се користили „цртама и резама“.

Вера и обичаји

Словени су примили хришћанство тек у IX веку. Пре тога њихова религија је била многобожачка, а о њој нису остала никаква писана сведочанства. Сматра се да заједничке словенске религије никада није ни било јер је и пре досељавања на Балкан свако племе имало своје идоле. Најстарија словенска божанства која се помињу била су Перун и Велес. Ови богови су остали најважнији и у јужнословенским племенима након досељавања. Поред њих, помиње се још и Дабог. Нису сачувани трагови никаквих свети(ли)шта, а није познато ни да је било свештенства, одређених култова или ритуала.

Уметност

Уметност код Словена на Балкану у правом смислу почиње тек после њиховог покрштавања. Једином уметничком граном пре тога могла би се сматрати стара словенска митологија, која је имала религиозно значење.

Допунска грађа

Галерија

 
Стара вера Словена
Покрштаванје Срба
ЋИРИЛО и МЕТОДИЈЕ

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: