1.2.3.razred

Moja otadžbina Srbija:      REKE SRBIJE

PALIĆKO JEZERO

U neposrednoj blizini Subotice, najsevernijeg grada u Srbiji i drugoj varoši po veličini u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, desetak kilometara od granice sa Mađaraskom, nalazi se mesto Palić i istoimeno jezero. Mnogi kažu da je to plavo oko u srpskoj žitnici. Površina jezera je nešto veća od četiri kvadratna kilometra, a najveća dubina 3,5 metara. Temperatura jezerske vode je od 18 do 25 stepeni C, a još krajem 18. veka znalo se da voda i mulj, zbog obližnjih mineralnih izvora, imaju lekovita svojstva, pa se preporučuje za lečenje reumatizma. Obala jezera je duga oko 17 km, celom dužinom je uređena, a privlačna je zbog peščanih sprudova, staza za bicikliste. Jezero je bogato ribom, pa na obalama uživaju i zaljubljenici u pecanje.


Palić se prvi put pominje 1462. godine. Sredinom19. veka, kada se voda već koristila za lekovite kupke, počinje izgradnja parka, po uzoru na engleske vrtove sa vijugavim stazama, gradi se banjsko kupatilo, prva gostiona, hotel i veliki broj letnjikovaca imućnijih trgovaca i veleposednika. Palić je bio mondensko letovalište, poput Sent Morica, Karlovih Vari ili Opatije, mesto u kome je pre više od 160. godina počeo organizovani dolazak turista. Neki su dolazili sa nadom u ozdravljenje, a drugi sa željom da se odmore i zabave. Na balovima i u gostionicama svirali su čuveni ciganski orkestri, organizovane su plesne zabave, igrane pozorišne predstave. Gosti su uživali u vožnji čamcem, kuglanju, tenisu, streljaštvu, izletima u okolne šume, a postojale su i kockarnice. Veliki radovi na izgradnji Palića počinju 1909. godine kada se gradi vodotoranj, Ženski štrand, Velika terasa, Muzički paviljon, hotel „Jezero“. Hotel „Park“ se rekonstruiše u baroknom stilu, a obnavljaju se i zdanja u stilu secesije.

Zbog geološko-ekološke vrednosti Palićko jezero je zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Floru jezera karakterišu tzv. akvatične vrste, a pronađena je retka vrsta orhideja močvarni kacun. U Palićkom jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su: štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i beli tolstolobik. Na ovom području živi 207 vrsta ptica, od kojih se 101 vrsta gnezdi. Pet vrsta se nalazi na listi ugroženih ptica u svetu, 48 vrsta je ugroženo u Evropi, 4 imaju mali areal u svetu.

Palić je poznat po predivnom parku, gde na deset hekatar ima oko 270 vrsta drveća i cvetnica. Među četinarima, dominiraju endemske vrste, poput Pančićeve omorike, libanskog kedra i himalajskog bora, a od listopadnih vrsta, izdvajaju se gorostasni hrastovi, kesteni i ginko bilobe. U delu parka je zoo vrt sa 50 vrsta životinja, od jelena lopatara, do egzotičnih primeraka tropskih guštera i zmija.

Posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari, najčećšće su aktivnosti gostiju na Paliću, koje je i omiljeno izletište, ali i mesto u koje zastaju motorizovani turisti koji putuju Koridorom 10.

DIVČIBARE

Iz srednjeg veka postoje zapisi u kojima se pominju Divčibare, koje je u 19.veku od Turaka otkupio knez Miloš, jer se boraveći na ovoj planini uverio u blagodeti njene klime. Obaveze kneza su bile velike, nije imao mnogo vremena za uživanje, pa su Divčibare ostale meštanima toga kraja.

FRUŠKA GORA

Fruška gora je usamljena ostrvska planina u Panonskoj niziji, baš kao što je nekada, verovatno, bila ostrvo u istoimenom moru. Sa 539 metara nadmorske visine najdominantnije je uzvišenje u Vojvodini, okruženo na jugu i severu rečnim tokovima. Sama lokacija, specifična geološka sadržina i različiti mikro-klimatskim uslovi, čine vojvođansku planinu interesantnom i za istraživanja njenih različitih specifičnosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: